• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Festivalul "Eu cânt şi joc azi la un loc cu toţi oamenii din sat" - o binecuvântare pentru activitatea noului primar din Voloviţa

    Festivalul "Eu cânt şi joc azi la un loc cu toţi oamenii din sat" - o binecuvântare pentru activitatea noului primar din Voloviţa

    15.08.2011  

    Ajunsă la a X-a ediţie, sărbătoarea „Eu cânt şi joc azi la un loc cu toţi oamenii din sat” a fost găzduită de primăria din comuna Voloviţa, raionul Soroca, unde în loc de scenă s-a folosit pragul şi treptele, aşternute cu covoare moldoveneşti. Într-un colţ, zestrea fetei aşa cum era pe timpuri: cu clit de perne brodate frumos, cu clit de covoare, cu broderii şi alte lucruri de mână, care completau tabloul de sărbătoare spre mirarea ochilor celor veniţi să se bucure de o duminică frumoasă.

    În admiraţia şi aplauzele sătenilor au fost întâmpinate cu pâine şi sare colectivele folclorice de la Parcani şi Rubleniţa, după care a început sărbătoarea propriu-zisă. Mai întâi micuţii de la grădiniţă, membri ai formaţiei „Lăstăreii”, au cântat, au dansat, au recitat poezii dedicate acestei frumoase aniversări. Apoi au urmat frumoase momente artistice prezentate de cele trei colective folclorice „Ţărăncuţa” Parcani, „Ţărăncuţa” Rubleniţa şi „Floare de noroc” Voloviţa.

    Aproape de spiritul autentic

    Valentina Gâlcă, animatoarea acestei sărbători, fiind întrebată cui aparţine ideea, ne-a mărturisit: „Este o iniţiativă comună a formaţiei folclorice pe care o conduc. Acum zece ani ne-am propus să reanimăm tradiţiile şi obiceiurile locale. Mai mulţi ani la rând am organizat sărbătoarea la căminul cultural, apoi – în tabăra „La Dumbravă”. Aniversarea a X-a am hotărât s-o marcăm aici, în faţa Primăriei, să fie ca o binecuvântare pentru activitatea noului primar. Am inclus şi de astă dată copii în program, aşa cum o făceam şi la început, când au participat oameni de toate vârstele – de la copii de trei ani până la bătrâni trecuţi de 70 de ani. Cu părere de rău, unii din acei bătrâni s-au trecut, alţii nu mai pot veni în colectiv. Dar noi mergem mai departe, încercăm să menţinem sărbătoarea pentru a polariza atenţia copiilor şi tinerilor asupra tradiţiilor noastre de cântec şi joc cu îndemnul de a se întoarce spre lada de zestre a bunicelor şi de a se simţi mândri atunci când îmbracă costumul popular pe care trebuie să-l ducă mai departe”.

    Vrând să fie aproape de spiritul autentic al sărbătorilor de altă dată, organizatorii au adus aici, aşa cum am notat, exponate lucrate manual de meşteriţele din sat, de mamele şi bunicele lor – lucrări care dau viaţă amintirilor şi ne întorc în timp. Sărbătoarea a fost animată de frumoase momente de joc, în care s-au prins toţi sătenii, de cântecele tinerei interprete Victoria Coţaga şi cele interpretate de toate trei colective împreună.

    Cu referire la sărbătoare

    Iată ce ne-a declarat copilul de acum 10 ani, doamna Elena Şoimu: „Nimic mai frumos decât satul adunat grămăjoară la o astfel de sărbătoare. Astăzi mi-am adus copilul la sărbătoare şi mi-am amintit de anii când participam şi eu în colectivul doamnei Valentina Gâlcă. Era nemaipomenit atunci când mergeam în câmp şi colectam spice şi flori pentru decor, când furam rochiile mamei şi le tăiam, transformându-le în costum de ţigancă sau cucoană. În numele tuturor locuitorilor din sat aş vrea să-i mulţumesc doamnei Valentina pentru tot ce face în vederea prosperării comunei noastre, pentru că are dorinţa de a păstra şi a transmite mai departe obiceiurile şi tradiţiile din satul nostru, cântecul folcloric”.

    Iar domnul primar Lilian Maxim a adăugat: „Astăzi m-am convins încă o dată că jocul şi cântecul popular sunt o comoară fără de preţ a satului şi a neamului nostru. Este adevărat că în folclor se reflectă, pe de o parte, bunătatea, mărinimia, caracterul poporului, pe de alta, – frumuseţea meleagului nostru. Noi suntem obligaţi să păstrăm şi să transmitem generaţiilor viitoare datinile şi obiceiurile strămoşilor noştri şi este bine că doamna Valentina Gâlcă îşi pune umărul la realizarea acestui deziderat. Îi felicit pe toţi locuitorii satului cu prilejul aniversării a X-a a acestei sărbători a comunei noastre „Eu cânt şi joc azi la un loc cu toţi oamenii din sat” şi doresc viaţă lungă formaţiei folclorice de la noi, precum şi acestor două frumoase colective venite în ospeţie”.

    Tuturor colectivelor participante primarul le-a înmânat câte o Diplomă de Onoare. Câte o Diplomă au primit şi meşteriţele populare Angela Pulcinschi şi Elena Nitrean. Programul s-a încheiat cu un frumos cântec, care sună aşa: „Cântecele ce-s cântate de la lume-s adunate şi-napoi la lume date”, cântec interpretat de cele trei colective, care a ridicat la joc toată lumea adunată la sărbătoare.

    Pentru unii cea de-a X-a aniversare a serbării populare „Eu cânt şi joc azi la un loc cu toţi oamenii din sat” a fost o sărbătoare magică, pentru alţii – o sărbătoare de suflet, iar cei mai mulţi săteni mi-au spus că au avut parte de o duminică frumoasă, care i-a purtat cu amintirile pe la horele de altă dată, pe la şezătorile cu cântec şi glume. Pentru aceasta îi rămân recunoscători doamnei Valentina Gâlcă, îi doresc numai de bine ca să ajungă cu sănătate până la vara viitoare să-i mai invite la o astfel de frumoasă sărbătoare.

    Nina Neculce, www.odn.info.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com