• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Lilian Carmanu, primar de Mileştii Mici: Aş vrea ca toţi care vizitează comuna să-şi dorească să locuiască aici

    Lilian Carmanu, primar de Mileştii Mici: Aş vrea ca toţi care vizitează comuna să-şi dorească să locuiască aici

    18.07.2011  

    Intru în primărie, decisă să iau un interviu de la primarul comunei Mileştii Mici, Lilian Carmanu. Mă primeşte binevoitor şi mă invită politicos să iau loc, timp în care începe să-mi povestească: „Când eram student, venea la mine un prieten din Căuşenii Vechi şi întotdeauna îmi spunea: Lilian, eu vreau să trăiesc la Mileştii Mici. Cu un an în urmă, însă, mi-a zis: Nu mai vreau să locuiesc aici. Şi vorba lui m-a durut. Aş vrea să revină peste câţiva ani cu părerea schimbată şi să o spună cu acelaşi entuziasm ca la început.” După care Lilian Carmanu acceptă cordial să începem interviul. Din acest prim interviu de 30 de minute, dincolo de orice culoare politică şi de funcţia pe care o deţine, pot spune că este o persoană care se remarcă prin amabilitate şi deschidere.

    Ora Locală: Sunteţi la începutul mandatului de primar. Cum aţi găsit, la preluarea funcţiei, starea generală a comunei şi a primăriei, de la partea administrativă până la cea socială şi economică?

    Lilian Carmanu: Am fost consilier în ultimii patru ani şi cunosc foarte bine problemele primăriei. Din păcate, nu sunt bani, nu este finanţare. Luând în consideraţie problemele întregii ţări şi faptul că depindem financiar totalmente de raion, e greu. Suntem în prag de septembrie şi iată că vine consiliul pedagogic şi îmi cere mijloace pentru reparaţia cosmetică, care se face în fiecare an, pentru liceul „Mihai Bârcă”. Şi nu avem bani. Este o ruşine, pentru că sunt necesari doar 7 mii lei. Schimbările necesare le vom face pe parcurs, când vom primi plângeri sau nemulţumiri. E bine ca fiecare să-şi facă datoria şi sper să fie aşa până la urmă.

    Ora Locală: Cum apreciaţi ceea ce s-a făcut în ultimii ani în comună?

    Lilian Carmanu: M-am întrebat, ce s-a făcut, ce nu s-a prea făcut. Însă nu se face vinovat nimeni de asta, pentru că noi menţinem ceea ce ni se transmite. Totul ne este lăsat ca moştenire şi fiecare are şansă, într-o oarecare măsură, să schimbe ceva. Deja am deschis o asociaţie obştească, am pregătit proiecte şi împreună cu tinerii care se vor implica, vom izbuti. Astfel vom pune baza unei comunităţi şi mai active. Consider că avem multe de realizat în comun cu toţi sătenii.

    Ora Locală: Care ar fi primul lucru pe care l-aţi schimba în primărie şi care ar fi acesta în comună?

    Lilian Carmanu: În primărie aş adăuga oameni în personal, fiindcă e foarte greu. De exemplu, inginerul cadastral ocupă trei funcţii, dintre care doar cea de bază este salarizată. Iar în comună, vreau o Casă de cultură pentru tinerii noştri, un loc public care necesită urgent schimbare.

    Ora Locală: Care sunt proiectele pe care le veţi realiza în localitate şi care sunt priorităţile Dvs. Pentru acest mandat?

    Lilian Carmanu: Toate proiectele pe care le vom câştiga vor fi pentru dezvoltarea localităţii. Dar vreau să câştigăm cât mai multe, căci merităm. Aş vrea să fie satul verde, cu mulţi copaci şi multă curăţenie. Cu străzi asfaltate şi luminate, apă potabilă şi canalizare autorizată, cu instituţii de învăţământ unde pedagogii şi copiii s-ar bucura de condiţii bune. Şi cu mai multe locuri publice renovate, inclusiv Casa de cultură, parcuri. Şi discoteca să o aducem înapoi. Toţi să se simtă ca acasă cu tot ce trebuie şi de ce are nevoie.

    Ora Locală: Care, după părerea Dvs., sunt cele mai importante probleme ale comunei şi care sunt soluţiile acestora?

    Lilian Carmanu: Problemele sunt mari şi multe. La grădiniţa-şcoală din Piatra-Albă, de exemplu, părinţii îşi duc copiii de nevoie, pentru că nu au alte posibilităţi. Aceeaşi reţea de canalizare, care, sigur, are peste 80 de ani, problema apei potabile la Mileştii Mici. Din lipsa unei reţele de canalizări centrale, fiecare gospodărie are una neautorizată. Astfel, apa poluată, nimereşte oriunde, poate şi într-un izvor. Din această cauză apa potabilă conţine un procent mare de impurităţi. O problemă acută este reparaţia şcolilor şi grădiniţelor, de care nu trebuie să fie responsabilă primăria, ci Ministerul Educaţiei.

    Ora Locală: Care vor fi metodele prin care veţi atrage fonduri pentru bugetul local?

    Lilian Carmanu: Ne-am gândit deja la câteva metode, bazându-ne pe tineri şi pe proiecte, fără să pierdem vreo unul. Chiar dacă e pe bani puţini. Căci orice sursă de venit poate salva ceva. Aici sunt puşi în joc nişte bani virtuali. Depinde cât de repede ai făcut proiectul şi cum l-ai „apărat”. Împreună cu tinerii pe care îi vom susţine vom lucra cu metode noi.

    Ora Locală: Cum vedeţi colaborarea cu Consiliul local Mileştii Mici în următorii patru ani?

    Lilian Carmanu: Cu Consiliul local eşti obligat să fii în colaborare, căci orice bănuţ venit în primărie se votează la Consiliu. Întreaga echipă trebuie convinsă să voteze proiectul prezentat, convinsă de importanţa şi necesitatea lui pentru sat. Iar dacă întreprinzi ceva, fără ca decizia să fie aprobată, se numeşte pierdere de timp.

    Ora Locală: Vă mulţumesc pentru interviul acordat, în numele meu şi al tuturor cititorilor ziarului „Ora Locală”.

    Maricica Andronache, ziarul „Ora Locală”, Ialoveni

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com