• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ana Guțu participă la sesiunea de vară a APCE

    Ana Guțu participă la sesiunea de vară a APCE

    23.06.2010  

    Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova  la APCE compusă din Ana Guţu, deputat PL și şefa delegaţiei, Valeriu Ghileţchi, PLDM, Stela Jantuan, PD şi  Grigore Petrenco, PCRM, s-au deplasat la Strasbourg. Comisia de Monitorizare APCE a audiat  situaţia politică din Moldova iar la audieri  au participat Ana Guţu şi Grigore Petrenco.

    Raportorii pentru Moldovei, Josette Durrieu  din Franţa şi  Ejidjius Vareikis Lituania au prezentat un raport referitor la evenimentele politice din Moldova. Textul raportului este foarte favorabil din punct de vedere a aprecierilor care sunt făcute de către autori în adresa coaliţiei de guvernare.

    Josette Durrieu a reiterat faptul că în RM nu există criză politică, ci doar un blocaj instituţional care va fi rezolvat foarte curând. În acelaşi timp Doamna Durrieu s-a arătat foarte nemulţumită de faptul că opinia raportorilor care a fost formulată încă în aprilie 2010, şi anume, recomandarea de a recurge la referendum constituţional, nu a fost promovată suficient  de  Consiliul Europei, şi astfel, s-a pierdut timp, referendumul constituţional putând fi organizat până la 16 iunie. Josette Durrieu  şi Ejidijus Vareikis au menţionat că instituţiile democratice din Moldova funcţionează, există stabilitate şi că această ţară mică, practic necunoscută şi deseori asemuită pe nedrept cu alte state postcomuniste, merită să treacă la etapa post-monitorizare.

    Grigore Petrenco s-a plâns de constrângerea drepturilor opoziţiei prin interzicerea manifestării paşnice a PCRM planificată pentru  13 iunie și a acuzat AIE de neconstituţionalitate şi ilegalitate. 

    O delegaţie de observatori APCE va monitoriza referendumul constituţional din septembrie. La sesiunea APCE din octombrie nu va fi audiat raportul pentru Moldovei deoarece mandatul de raportor al  Josettei Durrieu pentru țara noastră a expirat la 22 iunie. În locul lui Durrieu va fi numit un alt raportor din partea grupului socialist al APCE.

    Blogul Anei Guțu

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com