• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Discursul Președintelui Mihai Ghimpu la Conferința Europeană a președinților de Parlament

    Discursul Președintelui Mihai Ghimpu la Conferința Europeană a președinților de Parlament

    15.06.2010  

    Discursul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova Mihai Ghimpu la Conferinta Europeană a Preşedinţilor de Parlament, Lamassol, Cipru, 10-12 iunie 2010

    Rolul Parlamentului Republicii Moldova în promovarea principiului nediscriminării

    Stimate domnule Preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,

    Stimaţi colegi,

    Onorată asistenţă,

    Respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale constituie pentru Republica Moldova o preocupare continuă, care s-a angajat să-şi armonizeze legislaţia naţională la normele şi principiile dreptului internaţional, inclusiv în materie de nediscriminare.

    În acest context, relevantă este preluarea dreptului internaţional în uzul şi practica internă, transformarea normelor internaţionale privind protecţia drepturilor şi libertăţilor omului în norme şi cerinţe legale ale dreptului naţional.

    Pentru Republica Moldova, subiectul eliminării tuturor formelor de discriminare a căpătat o nouă dimensiune odată cu ratificarea de către Parlament a instrumentelor internaţionale în domeniul drepturilor omului, printre care: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi pactele adiţionale; Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale; Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială; Convenţia asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei; Convenţia cu privire la drepturile copilului etc.
     

    Aceste instrumente juridice au internaţionalizat problema protecţiei drepturilor omului şi au consolidat cadrul legislativ intern, care interzice discriminarea pe criteriul de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, opinie, sex, apartenenţă politică sau orice alt criteriu care are ca efect  restrîngerea sau înlăturarea recunoaşterii şi exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege în domeniul politic, economic, social, cultural sau în orice alt domeniu al vieţii publice.

    Avînd în vedere necesitatea implementării reglementărilor privind nediscriminarea, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, care prevede asigurarea exercitării drepturilor egale între femei şi bărbaţi în sfera politică, economică, socială, culturală; Legea cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale şi la statutul juridic al organizaţiilor lor, care are ca scop promovarea politicilor de protecţie a drepturilor minorităţilor.

    Doamnelor şi domnilor,


    Republica Moldova depune eforturi pentru prevenirea şi interzicerea discriminării directe şi indirecte, pentru instituţionalizarea unor mecanisme eficiente privind prevenirea şi eliminarea tuturor formelor de discriminare. În prezent, Guvernul este la faza finală de elaborare proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării. Ţin să menţionez că acest proiect este pregătit abia astăzi pentru că timp de 8 ani am avut o guvernare comunistă.

    Trebuie subliniat faptul că, Republica Moldova tinde spre crearea acelor mecanisme şi pîrghii de implementare a unui sistem naţional de promovare şi respectare a drepturilor omului care să se bazeze, în special, pe instrumente juridice internaţionale. 

    În societatea modernă din Republica Moldova, conceptele de egalitate de şanse şi discriminare nu sunt pe deplin cunoscute în toate mediile sociale, nivelul de conştientizare a efectelor discriminării asupra unui individ este relativ redus. Cunoaşterea şi înţelegerea acestor concepte se pot realiza şi prin informarea şi educarea continuă a cetăţenilor din toate mediile sociale şi vom face acest lucru.

    În aceste condiții, Republica Moldova pledează pentru organizarea unor campanii de conştientizare privind problematica discriminării şi consecinţele acesteia în toate domeniile de aplicabilitate a legislaţiei (educaţie, sănătate, accesul liber la serviciile publice, libertatea de exprimare, muncă, activitate economică, angajare în cîmpul muncii etc.); pentru organizarea unor mese rotunde, dezbateri, ateliere de lucru, seminare în domeniul drepturilor omului, cu accent pe respectarea principiului egalităţii şi al nediscriminării; pentru organizarea şi desfăşurarea, la nivel naţional, regional şi local, a programelor şi a proiectelor destinate abordării situaţiei unor categorii vulnerabile la fenomenul discriminării, cu accent pe efecte şi măsuri necesare prevenirii discriminării; pentru consolidarea educaţiei cetăţenilor în domeniul nediscriminării prin procese educaţionale formale şi nonformale; pentru completarea legislației cu alte criterii de nediscriminare.

    Mecanismul pentru care se optează este Planul de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2010–2013, care reprezintă un instrument naţional de reproducere a politicii statului privind fortificarea protecţiei drepturilor omului şi care are drept finalitate producerea unor schimbări pozitive.

    Actualmente, se efectuează un studiu privind stabilirea oportunităţii ratificării de către Republica Moldova a Protocolului al 12-lea la Convenţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, a Convenţiei cu privire la persoanele cu dizabilităţi; a oportunităţii  de aderare a Republicii Moldova la Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare.
    Republica Moldova nu îşi pune sarcini de lungă durată, ci îşi stabileşte obligaţiile ţinînd cont de caracterul concret al acţiunilor, al eficacităţii lor şi al  impactului acestora pe plan naţional, astfel încît asigurarea şi garantarea drepturilor omului să devină un exerciţiu real şi nu o simplă declaraţie.

    Trebuie să menţionez că va veni o zi când aceste drepturi fundamentale vor fi respectate şi în Transnistria. Imperiile mor odată şi odată, rămân veşnice valorile care ţin de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Suntem conştienţi că trebuie să muncim pentru ca drepturile şi libertăţile omului să fie respectate, pentru binele cetăţenilor noştri.

    Vă mulţumesc.

    Serviciul de Presă al Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com