• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  (galerie foto)Cărți românești pentru Hâncești

    (galerie foto)Cărți românești pentru Hâncești

    09.06.2010  

    Liga Studenţilor Basarabeni din România, din care face parte şi Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia Suceava,  a iniţiat un proiect de dotare a şcolilor rurale din Republica Moldova cu carte românească, intitulat „Trimite o carte peste Prut” cu cîteva luni în urma. Această campanie are deja succes în Basarabia, tinerii studenți reușind să completeze deja rezerve de cărți în mai multe biblioteci din școlile și liceile din țară.

    Sâmbătă, Dumitru Sorbală, președintele Asociației Tinerilor din afara granițelor din Iași, Igor Rotaru, și Mihai Crețu, președintele Ligii Studenților Basarabeni din Galați au adus cîteva seturi de cărți românești bibliotecii din liceu teoretic "Universum" din comuna Sarata-Galbenă din raionul Hâncești.Cu sprijinul lui  Ion Apostol deputat PL și a primarului satului Sarata -Galbenă, Ștefan Vlas și președinte a Filialei Teritoriale Hâncești a Partidului Liberal, tinerii basarabeni au reușit să întrunească liceenii precum și profesorii pentru ai informa despre această campanie inițiată de curând.

    "Dorim ca elevii și tinerii din Basarabia să se poată bucura de tezaurul cultural și istoric românesc regăsit în cărțile pe care astăzi le-au primit datorită efortului nostru comun" a spus Mihai Crețu, președintele Ligii Studenților Basarabeni din Galați.

    "Ne-am propus să ajungem în fiecare localitate, în special în satele din Transnistria și sunt convins că vom reuși să ducem cărți în limba română și acolo" a adăugat Dumitru Sorbală, președintele Asociației Tinerilor din afara granițelor din Iași

    Majoritatea bibliotecilor din satele Moldovei nu dispun de un număr suficient de cărţi în limba română cu grafie latină, păstrându-le pe cele editate înainte de 1989. Deşi în ultimii 20 de ani peste Prut s-au editat cărţi în română, criza economică permanentă şi sărăcia, lipsa fondurilor suficiente de la buget nu au permis înlocuirea cărţilor vechi cu unele noi. Aceeaşi stare de lucruri priveşte şi bibliotecile şcolilor din zonele rurale.

    De aceea această campanie este binevită pentru elevi, profesori și părinți deoarece aceste cărți cuprind literatură universală, românească, poezie, enciclopedii, atlasuri, carte şcolară, precum și literatură istorică.

    Amintim că, anterior mai multe seturi de carți au fost duse și  elevilor din Ocnița. campania urmează să se desfășoare în toate raioanele țării acolo unde elevii duc lipsă de literatură românească.

                                                          

                                                  Mihai Crețu, președintele Ligii Studenților Basarabeni din Galați și Ion Apostol deputat PL

                                                         

                                     Ștefan Vlas, primarul Sarata-Galbenă și președintele Filialei Teritoriale Hâncești a Partidului Liberal

                                                          

                                               Elevii liceului Universul din Sarata-Galbena împreuna cu studenții basarabeni din România

    Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com