• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Nereguli privind gestionarea banilor publici de către fosta guvernare

    Nereguli privind gestionarea banilor publici de către fosta guvernare

    07.06.2010  

    Săptămâna trecută a avut loc ședința în plen a  Curții de Conturi privind gestionarea banilor publici alocați pentru investiții și reparații capitale în 2009, la o serie de ministere și instituții. Ne vom referi pe rând la fiecare instituție vizată privind faptele semnalate, totodată prezentând și opinia reprezentanților Partidului Liberal Victor Pavalean și Andrei Doncilă, prezenți la eveniment.

    Din păcate banii publici în Republica Moldova  au fost mereu utilizați cu așa numitele ”abateri”, cu care ne-a deprins Curtea de Conturi, mai ales în timpul guvernării comuniste. După schimbarea guvernării comuniste pe una democratică în urma alegerilor din 2009, retorica Curții de Conturi, a început a se schimba treptat în bine. Sintagmele vechi ca ”abateri” – azi suna ”momente de încălcare a legislației” și ”neregularități”.

    Spre exemplu la Ministerul Sănătății executarea și recepționarea neconformă a  lucrărilor de construcție, a unor obiective a determinat riscul utilizării neregulamentare a banilor publici cu prejudicierea bugetului de stat în sumă de 3,8 mil lei, precum și riscul necesității mijloacelor suplimentare pentru repararea unor obiective (informație din comunicatul de presă al CC a RM din 03.iun.2010).

    Problemele semnalate au inclus:  depășirea limitei alocațiilor bugetare; denaturarea unor date la înregistrarea în evidența contabilă a lucrărilor de construcție. Strigătoare  la cer au fost materialele foto prezentate audienței și mass-mediei de la obiectul Spitalul pentru bolnavii de tuberculoză – Vorniceni. “Antreprenorii generali ”S.A. Monolit” și ”Galeria de piatră” au efectuat lucrări de proastă calitate, sau mai bine-zis nu le-au efectuat de loc” a spus Victor Păvăleanu după ce a vizionat pozele. Cu toate că auditul nu stabilește expres vinovații, de starea de fapt de la spitalul din Vorniceni, se cunoaște că pentru lucrări au fost transferați cira 100 mln lei. Lucrările de facto, conform actelor de recepție înregistrând suma de 76 mln lei. Mai mult ca atât lucrari efecuate contar normelor în construcție, a mai adaugat Păvăleanu.


    La Ministerul Construcțiilor Dezvoltării Regionale și Cancelaria de Stat principalele obiecte asupra cărora s-a străduit au fost clădirile Parlamentului și Președinției. S-au purtat discuții în jurul estimărilor distrugerilor suferite de aceste edificii în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009.
    Suspiciunea a apărut datorită faptului că clădirea Președinței se presupune că ar fi fost deteriorată mai puțin. Până la urmă, Cancelaria de Stat, la a cărei, balanță se află această clădire, a contatat că prin modificările și acordurile ajunse, a stabilit suma de 195 mln lei, anterior figurând și suma de 218 mln lei (pe care insista antreprenorul general). S-a mai discutat în cadrul acestei ședințe a Curții de Conturi.

    La  Ministerul Finanțelor neregularitățile s-au exprimat prin: depășirea limitei de 10% din suma alocațiilor prevăzute în buget cu 54,9 mil lei la efectuarea plăților anticipate privind lucrările de investiții și reparații cu acordul inisterului; de asemenea finanțarea unor obiective neprevăzute în bugetul de sat; depășirea limetelor alocațiilor bugetare la executarea lucrărilor de către beneficiari în lipsa documentației de proiect și deviz; redistribuirea unor sume importante de la cheltuielile curente către cele de investiții capitale.
    Apreciem evoluția raopartelor CC a RM, însă până ce nu se vede finalitatea în aplicarea responsabilizării celor vinovați, cu tragerea la răspundere pe linia Prouraturii  Generale, a Centrului de Combatere a Corupției și în fine a vre-unei sentințe de condamnare în judecată”.  a spus Andrei Doncilă, reprezentantul Partidului Liberal la ședința Curții de Conturi.

    Amintim că la 3 iunie a avut loc ședința Penului Curții de Conturi unde a au fost analizate activitatea a unor șir de ministere din republica Moldova. Raportul Curții de Conturi urmează a fi expediat în zilele următoare organelor abilitate și probabil și probele respective, de asemenea pentru informare și atitudine  Parlamentului Republicii Moldova.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com