• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  "Doar prin reforme vom dezvolta Armata Națională"

    "Doar prin reforme vom dezvolta Armata Națională"

    28.05.2010  

    Numai o reformă profundă şi temeinică va asigura o dezvoltare durabilă a Armatei Naţionale.  Această declarație a fost făcută de către Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate Mihai Ghimpu, în cadrul şedinţei Consiliului colegial al Ministerului Apărării.

    Cunosc foarte bine problemele care afectează activitatea Armatei Naţionale. Tehnica şi echipamentele militare sînt învechite, iar ofiţerii şi familiile lor nu au condiţii decente de trai. În procesul de redresare economică a R. Moldova, eu voi susţine plenar dezvoltarea Armatei Naţionale, a corpului de ofiţeri, precum şi iniţiativele de reformă ale ministrului Apărării, menite să îmbunătăţească asigurarea social-profesională a cadrelor militare”, a declarat Preşedintele interimar al R. Moldova.

    Comandantul Suprem a ascultat rapoartele comandanţilor militari şi a solicitat clarificări legate de subiectele incluse pe ordinea de zi a şedinţei. Mihai Ghimpu s-a interesat de progresele obţinute în procesul de evaluare strategică a apărării şi realizarea măsurilor de reformare a Armatei Naţionale.

    Colonelul Iurie Dominic, comandantul Armatei Naţionale, a raportat că în pofida constrîngerilor economico-financiare, obiectivele principale în procesul de reformă militară au fost îndeplinite. Rezultate însemnate au fost obţinute la elaborarea doctrinelor militare, perfecţionarea modului de instruire profesională, reorganizarea Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din punct de vedere strategic şi operaţional şi îmbunătăţirea sistemului de comandă şi control.

    Totodată, Preşedintele interimar al R. Moldova a fost informat cu privire la starea corpului de ofiţeri şi soluţiile pentru îmbunătăţirea asigurării lor sociale. În acest context, a fost examinat proiectul Programului de dezvoltare a fondului locativ de serviciu al Ministerului Apărării, precum şi asigurarea contingentului Armatei Naţionale din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii cu efectiv, tehnică, armament şi alte resurse materiale.

    Şeful Direcţiei management resurse umane a comunicat că Armata Naţională este asigurată cu cadre în proporţie de circa 70 la sută. Deficitul de militari angajaţi în bază de contract s-a majorat în perioada anilor 2005 – 2009, cînd din motive politice a fost sistată formarea cadrelor în străinătate la specialităţi precum aviaţia, apărarea antiaeriană, radiolocaţia, geniu, protecţia chimică, logistica, exploatarea armamentului, etc.  Butnaru a precizat că actualmente se atestă o creştere a persoanelor încadrate. Astfel, pe parcursul primului semestru al anului au fost încadraţi 42 de militari, iar alţi 19 s-au eliberat din serviciul militar pe contract.

    Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a subliniat că insuficienţa surselor financiare nu permit realizarea unor obiective stipulate în planurile strategice de dezvoltare instituţională, precum sporirea numărului de militari pe bază de contract, dezvoltarea infrastructurii şi reînnoirea echipamentului militar. Cu toate acestea, a precizat ministrul Apărării, Armata Naţională va îndeplini toate angajamentele privind transformarea sa într-o instituţie modernă, capabilă să execute misiunile de asigurare a securităţii militare a statului.

    Deşi Armata Naţională dispune de un corp de ofiţeri instruiţi, care sînt capabili să îndeplinească misiunile constituţionale, aceştia au fost afectaţi de modificarea legislaţiei privind asigurarea cu spaţiu locativ. Pentru ameliorarea situaţiei la acest capitol, Consiliul colegial al Ministerului Apărării a aprobat proiectul Programului de dezvoltare a fondului locativ de serviciu al Ministerului Apărării. În cadrul şedinţei, consiliul colegial a făcut demers către Comandantul Suprem al Forţelor Armate privind examinarea posibilităţii de a înainta o iniţiativă legislativă, care ar permite utilizarea integrală a surselor financiare obţinute din comercializarea activelor Armatei Naţionale la dezvoltarea fondului locativ de serviciu al Ministerului Apărării.

    Consiliul colegial al Ministerului Apărării este compus din 11 membri. Noua componenţă a Consiliului a fost aprobată prin Decretul Preşedintelui R. Moldova din 30 aprilie 2010.

    Serviciul de Presă al Ministerului Apărării

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com