• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vitalie Marinuță s-a întâlnit cu contraamiralul american William Brown

    Vitalie Marinuță s-a întâlnit cu contraamiralul american William Brown

    18.05.2010  

    Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a avut ieri  o întrevedere cu contraamiralul William Brown, Directorul J4 Logistică a Comandamentului European SUA, în cadrul discuţiilor fiind abordate aspecte privind stadiul actual al cooperării militare moldo-americane.

    Ministrul Apărării i-a mulţumit oficialului american pentru suportul acordat Ministerului Apărării în reformarea sistemului de apărare prin intermediul programelor de asistenţă. În acest context, Vitalie Marinuţa a subliniat că la etapa actuală Ministerul Apărării continuă procesul de reformă militară, în special în cadrul Analizei Strategice a Apărării (SDR). Vitalie Marinuţa a accentuat că reforma militară se desfăşoară în conformitate cu Programul de activitate al Guvernului R. Moldova pentru anii 2009-2013, care presupune reformarea sectorului de securitate în conformitate cu standardele internaţionale, precum şi existenţa unei Armate Naţionale moderne, controlate în mod democratic şi capabilă să răspundă riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Totodată, ministrul Apărării şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul acordat în vederea instruirii militarilor Armatei Naţionale în cadrul programului IMET (Educaţie şi Instruire Militară Internaţională), finanţat de Departamentul de Stat al SUA.

    La rîndul său, contraamiralul William Brown a mulţumit ministrului Apărării pentru această întrevedere şi a menţionat că SUA au apreciat înalt contribuţia R. Moldova în cadrul coaliţiei internaţionale pentru reconstrucţia Irakului. În acest context, William Brown a remarcat profesionalismul militarilor Armatei Naţionale în operaţiunea umanitară post-conflict din Irak, care au neutralizat circa 400 mii de obiecte explozive şi au adus mai multă securitate şi linişte în viaţa irakienilor.

    În finalul întrevederii, părţile au apreciat oportunitatea de a schimba opinii şi s-au pronunţat pentru continuarea realizării activităţilor comune în scopul promovării raporturilor bilaterale reciproc avantajoase. Ministrul Apărării a menţionat faptul că cooperarea între ţările noastre s-a îmbunătăţit şi a mulţumit contraamiralului William Brown pentru contribuţia personală la dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-americane în domeniul militar.

    Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

    Ministerul Apărării

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com