• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  (VIDEO)Mihai Ghimpu: Moldovenii trebuie să circule fără vize în spaţiul Shengen

    (VIDEO)Mihai Ghimpu: Moldovenii trebuie să circule fără vize în spaţiul Shengen

    17.02.2010  

    "Integrarea europeană este o prioritate absolută a politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Din aceste considerente vom valorifica toate oportunităţile, inclusiv Parteneriatul Estic, pentru a aprofunda şi extinde colaborarea moldo-comunitară. Considerăm că relaţiile de cooperare dintre Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova şi Delegaţia Parlamentului European la Comitetul de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova în noua componenţă se vor baza pe încredere şi obiectivitate". Aceste declaraţii au fost făcute de Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova în cadrul întrevederii de ieri seară cu delegaţia Parlamentului European, condusă de Monica Macovei, co-preşedintele Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova.

    În acelaşi context, Mihai Ghimpu a menţionat că vizita delegaţiei Parlamentului European în Republica Moldova, precum şi desfăşurarea reuniunii anuale a  Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova la Chişinău în perioada 16-17 februarie vor permite informarea din prima sursă a europarlamentarilor despre stadiul actual al evoluţiilor evenimentelor politice, economice şi sociale din Republica Moldova, despre acţiunile concrete ale noii conduceri de la Chişinău.

    Totodată, Preşedintele s-a declarat satisfăcut de caracterul pozitiv al discuţiilor primei runde de negocieri cu referire la Acordul de Asociere între Republica Moldova şi UE, care s-a desfăşurat pe 12 ianuarie 2010 la Chişinău. Părţile au ajuns la un acord de principiu în privinţa structurii, elementelor principale, obiectivelor cheie şi principiilor generale ale Acordului de Asociere, precum şi în privinţa structurii negocierilor pe marginea acestuia.

    Referitor la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, Mihai Ghimpu a precizat că autorităţile de la Chişinău sunt hotărâte să realizeze cât mai curând posibil intenţia comună a Republicii Moldova şi UE de a lansa pe parcursul anului 2010 dialogul în acest sens, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să poată circula fără vize în spaţiul Schengen.

    De asemenea, Preşedintele a mai menţionat că Republica Moldova contează pe sprijinul Parlamentului European în faptul că Uniunea Europeană va lua decizii relevante şi favorabile statului nostru în această privinţă. În acelaşi context, Mihai Ghimpu a menţionat că autorităţile de la Chişinău vor face tot posibilul pentru ca în Republica Moldova să fie aplicate valorile şi principiile europene, referindu-se şi la necesitatea reformei constituţionale.

    Monica Macovei, la rândul său, a declarat că UE vrea să exporte în Republica Moldova reforme, stabilitate, stat de drept, tot ceea ce însemnă democraţie, precizând în acest sens că Republica Moldova va beneficia de un sprijin total din partea instituţiilor europene în realizarea acestor obiective. Totodată, Monica Macovei a mai precizat că Republica Moldova va avea sprijinul necesar din partea Parlamentului European pentru implementarea reformelor care conduc la schimbarea în bine a vieţii oamenilor, sprijin în expertizare, precum şi în obţinerea asistenţei financiare la nivel macroeconomic.

                                                 

    Sursa: Serviciul de Presă al Parlamentului

    Video: Jurnal TV

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com