• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Jurnalul săptămânii cu Ion Lupu, noul director al Agenției “Apele Moldovei”

    Jurnalul săptămânii cu Ion Lupu, noul director al Agenției “Apele Moldovei”

    20.12.2009  
    Noul director al Agenţiei "Apele Moldovei", Ion Lupu a semnat Jurnalul săptămânii la radio Europa Liberă. Vă invităm în continuare să aflaţi ce a făcut Ion Lupu timp de o săptămână în perioada  13-17 decembrie 2009.

    Ion Lupu a absolvit facultatea de silvicultură la Institutul silvotehnic din Lvov, Ucraina. A activat în diverse funcţii în cadrul gospodăriei silvice de la Nisporeni. De 7 ani este director al unei firme de producere şi comerţ. Este preşedinte al Organizaţiei Partidului Liberal Nisporeni. Deputat în două legislaturi ale Parlamentului, director al Agenţiei "Apele Moldovei".

    Ascultă înregistrarea audio a Jurnalului săptămânii.

    LUNI

    De obicei, in fiecare zi de luni, primesc in audienta alegatori, locuitori ai raionului Nisporeni. Cativa specialisti cu studii medii speciale in domeniul constructiilor au solicitat sa intervin pe langa ministerul de resort pentru a li se permite detinerea functiei de diriginte de santier. Este o doleanta a lor pe care chiar pot sa o solutionez. Rezolvi una, dar nu chiar pe toate, pentru ca imediat am fost asaltat de cativa combatanti, participanti la conflictul armat de la Nistru. Ei m-au rugat sa intervin in speranta ca vor putea obtine credite preferentiale de la Banca Sociala. Este o problema “cu barba”, pentru ca pe timpul guvernarii comuniste erau favorizati doar cei care simpatizau regimul. Intre timp aflu ca corabia comunistilor naufragiaza. Patru deputati din opozitie intentioneaza sa paraseasca tabara comunista. Nu e o surpriza pentru mine. Gestul lor ar fi fost mult mai potrivit daca se intampla acest lucru la alegerea sefului statului. Dar fiecare cu ale lui. Ma chinuie un gand. Ce surpriza as putea sa-i fac fiicei Dina care va fi omagiata. Ma descurc, insa, repede, pentru ca ii cunosc gusturile.

    MARTI

    In sfarsit a poposit si mult asteptata iarna. Pentru a putea sorbi din frumusetea atmosferei merg pe jos pana la Parlament. Ma grabesc la sedinta legislativului. Urmarim spectacolul politic. Desprinderea celor 4 deputati comunisti de matca. Aceasta scindare ramane a fi una misterioasa pentru ca nu putem sti care va fi finalitatatea acestui proiect. Am apreciat gestul speakerului Mihai Ghimpu, care a coborat in sala cu un buchet de trandafiri albi pentru deputata plecata din fractiunea PCRM. Ard de nerabdare sa ajung la magazine. Gasesc cadoul pe care si-l doreste Dina. Dar ma grabesc sa ajung si in sala de sport. Prefer badmintonul si trebuie sa fiu punctual pentru a ajunge la timp. Pentru mine e un adevarat refugiu. Facem sport dar nu ocolim politica. Desi sunt cu gandul sa abandonez scena politica. Am decis, cedez mandatul de deputat in favoarea unei functii in guvern.

    MIERCURI

    Nici nu iau micul dejun pentru ca mult mai important e sa-mi felicit fiica cu prilejul zilei de nastere. Particip la sedinta comisiei parlamentare pentru agricultura. Dezbatem bugetul pentru 2010. Regretul meu este ca deocamdata prea putin ajutor putem oferi agricultorilor chiar si daca le cunoastem bine grijile si necazurile lor. Si totusi, am fost unanimi in idea ca subventiile in agricultura trebuie sa le mentinem. Prioritar ar fi obtinerea asistentei din exterior pentru acest domeniu. Asa sau altfel, sunt sigur ca pot fi absorbite fonduri substantiale daca ne va duce mintea si priceperea.

    Ma incearca emotiile. Sunt asteptat la sedinta guvernului pentru a fi confirmat in functia de director al Agentiei Apele Moldovei. Sunt constient ca mostenirea e una dificila dupa ce mai mult timp institutia a fost condusa de comunistul Veaceslav Iordan. Dar sunt si optimist, de peste ocean, adica din partea guvernului american prin Programul Provocarile Mileniului, vom putea redresa situatia deplorabila. Cele peste 100 milioane de dolari oferite de SUA ne vor ajuta sa modernizam domeniul.

    JOI

    Discutii aprige in parlament. Cuvernul prezinta pentru aprobare Legea Bugetului pentru 2010. Un buget realist daca luam in calcul situatia de criza in care se afla Moldova. Cu un deficit de 4 miliarde lei, noi, deputatii din coalitia liberal-democrata reusim sa identificam sursele reale care vor acoperi acest deficit. Comunistii lanseaza critici dure, nefondate cunoscand prea bine ca anume guvernarea lor ne-a adus in pragul saraciei.

    Gasesc timp sa ajung si la Palatul National. 4 ore de o adevarata relaxare. Cel care ne-a incantat a fost cunoscutul naist Gheorghe Zamfir.

    VINERI

    In Parlament o sedinta de rutina. Chiar si daca 53 de deputati suntem o majoritate parlamentara, in cazul absentei a doi colegi din AIE la sedintele in plen nu putem adopta nicio lege. Un caz iesit din comun despre care trambiteaza toata presa. Doi deputati s-au incaierat fizic. Unul comunist, Iurie Munteanu, altul democrat Andrei Popov. Banuiesc ca motivul ar fi servit o simpla confruntare de idei.

    Pentru ca se apropie sarbatorile fac o raita in cautarea cadourilor de Craciun. De profesie sunt silvicultor si prefer un brad artificial pentru ca in Moldova ideea cu brazii ecologici se lasa asteptata pentru a fi materializata.

    In ultimul timp aud tot mai multe discutii despre sarbatorirea Craciunului. Pe stil nou, spun modernistii, pe stil vechi, spune Mitropolia Moldovei. Pentru a-i impaca pe toti, sarbatorim de doua ori pe an. Imi doresc sa-l sarbatorim ca si cei din intreaga Europa, dar traditiile mostenite de la parinti nu se uita atat de repede. Fugim din urma trenului. Poate ca vreodata ajungem si in gara.

    Sursa: Europa Liberă

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com