-
Prima / Presa / Interviuri / (interviu- galerie foto) Transfer de experienţă: Primarul german Volkmar Kunze, în vizită în satul Mereni
(interviu- galerie foto) Transfer de experienţă: Primarul german Volkmar Kunze, în vizită în satul Mereni
05.05.2012Primarul oraşului german Zeitz Volkmar Kunze, invitatul special al seminarului „Descentralizarea în administraţia publică locală”, organizat de Asociaţia Primarilor şi Consilierilor Liberali (APCL), în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Naumann, a efectuat astăzi o vizită de documentare în satul Mereni, raionul Anenii Noi.
Oaspetele german, însoţit de primarul liberal al localităţii, Eugen Salcuţan, de viceprimar şi localnici au vizitat primăria, muzeul şi biserica din localitate, care l-a impresionat prin arhitectura deosebită. Totodată, primarul german Volkmar Kunze a remarcat faptul că structurile administraţiei publice locale din Republica Moldova se deosebesc de cele ale unei primării din Germania din mai multe puncte de vedere. Cei doi primari au reuşit să facă un schimb de opinii şi transfer de experienţă privind proiectele sociale implementate, inclusiv acţiunile care urmează a fi realizate pentru creşterea nivelului de trai a cetăţenilor.În scurtele pauze pe care le avea în cadrul seminarului organizat pentru primarii liberali, primarul german Volkmar Kunze ne-a vorbit despre impresiile sale referitoare la vizita în Republica Moldova.
- Domnule Volkmar Kunze, sunteți pentru prima dată în Republica Moldova. Ce părere aveți despre țara noastră?
La tot ce am văzut, de fapt ce am reuşit să văd, m-am uitat cu ochi de primar. Personal pun accent pe respectarea structurii urbane, indiferent de schimbarea produsă, aceasta nu ar trebui să afecteze întreaga structură. Mi-a plăcut ce am văzut la Mereni. Am rămas plăcut impresionat de muzeul din localitate şi de mândria cu care doamna directoare povestea despre acest muzeu. Totodată, am fost uimit să aflu că nu se percepe o taxă de intrare în muzeu, localnicii vin gratis când doresc şi din acest considerent am făcut o donaţie în fondul acestui muzeu. Biserica este foarte frumoasă, se simte şi se vede că acolo este sufletul oamenilor. Vreau să vizitez şi Catedrala din Chişinău. Ştiu că aveţi foarte multe locuri frumoase în Republica Moldova şi sper să reuşesc să vizitez cât mai multe.
- Referitor la experienţa germană în administraţia publică locală, un primar are dreptul la vot în consiliul local?
Desigur. Suplimentar, primarii germani mai au şi un drept de veto, un drept excepţional pentru cazurile în care primarul are îndoieli că decizia consiliului este una corectă sau că aceasta ar putea cauza falimentul unei structuri. În aceste cazuri, primarul poate bloca respectiva decizie, iar consiliul urmează să o revizuiască de câte ori e nevoie, până se ajunge la un consens. Totodată, primarii germani au şi atribuţii exclusive, iar consiliul nu are niciun drept de implicare, deoarece acestea sunt sarcini exclusiv ale primarului.
- Prin ce se deosebeşte o primărie din Germania de o primărie din Republica Moldova?
În primul rând, ceea ce m-a uimit cel mai mult este durata mandatului primarului. În Republica Moldova este de 4 ani şi nu cred că e prea bine, deoarece primarul nu are şanse reale să vadă rezultatele finale ale proiectelor demarate. În Germania însă primarul are un mandat de 7 ani, iar dacă decide să candideze pentru al doilea mandat de primar şi câştigă alegerile atunci are deja 10 ani de conducere la primărie. Cred că este normal, căci în 7 sau 10 ani de mandat, localnicii reuşesc să vadă ce ai făcut, ce ţi-a reuşit şi ce nu, dar în 4 ani e cam complicat.
- La ce vârstă poate candida un tânăr german la funcţia de primar?
Tinerii care au împlinit 21 de ani pot deja candida la funcţia de primar, doar că avem o limită de vârstă. La funcţia de primar poţi candida până la 65 de ani şi în cazul în care câştigi alegerile, atunci la vârsta de 68 de ani trebuie să depui mandatul.
- Cum vă par drumurile în Republia Moldova?
Să ştiţi că aveţi drumuri bunişoare. Spre deosebire de Republica Moldova, unde se alocă o anumită sumă de bani în fiece an pentru drumuri, în Germania aşa ceva nu este. Timp de o anumită perioadă se adună o sumă de bani şi apoi se alocă pentru reparaţia drumurilor. Aceasta se întâmplă o dată la câţiva ani.
- Domnule primar, se planifică stabilirea unor relaţii de prietenie între localitatea germană unde sunteţi primar şi satul Mereni?
Desigur, atât Germania, cât şi Republica Moldova sunt ţări care urmăresc realizarea vectorului european. Avem deja stabilite relaţii de colaborare cu Asociaţia Primarilor şi Consilierilor Liberali. Pentru început ar trebui să stabilim nişte relaţii de prietenie cu administraţia publică locală din satul Mereni. Consilierii noştri vor veni în vizite pentru schimb de experienţă în Republica Moldova şi respectiv consilierii din Mereni vor veni în Germania, în localitatea unde eu sunt primar.
Departamentul Comunicare şi Imagine al PL