-
Prima / Presa / Interviuri / Ana Guţu: Republica Moldova nu este suficient de matură din punct de vedere al conjuncturii politice să promoveze femeile pe post de preşedinţi
Ana Guţu: Republica Moldova nu este suficient de matură din punct de vedere al conjuncturii politice să promoveze femeile pe post de preşedinţi
06.09.2011A trecut vara, au trecut și sărbătorile dedicate independenţei şi limbii române, aşa că reintrăm în ciclul normal și… așteptăm acea toamna fierbinte despre care scria presa ca vom avea parte în aceste luni.
Ei bine, emisiunea MAI APROAPE DE EUROPA de mâine de la ARENA FM, 89,6 FM, cu începere de la ora 20.00, este la fel de fierbinte, prin declarațiile pe care le conține. Iar declarațiile spectaculoase din studioul nostru le-au făcut invitații acestei ediții: senatorul de la Bucureşti, Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni și deputata liberală de la Chișinău, Ana Guțu, prim-vicerector al ULIM.
De la domniile lor aflam de ce cred ca Ziua Independenței, 27 august, a fost „o serbare nereușită” și cine, dar și de ce încearcă să relanseze moldovenismul și neostatalismul la Chișinău. De la Ana Guțu aflăm de ce nu s-a discutat în cadrul AIE despre schimbarea denumirii obiectului „Istoria romanilor” în „Istoria”, iar Viorel Badea ne spune franc că „neparticiparea la Ziua Independenței a niciunui politician de la București este legată anume de aceasta acțiune a guvernanților moldoveni”. Discutăm, de asemenea, și despre ideea lansată în presa de la Chișinău despre regionalizarea României şi includerea Basarabiei ca regiunea de Sud-Est a statului român. Analizăm cu interlocutorii mei cât de realistă este intrarea RM în componența României în actualul context, după care, deputata liberală Ana Guțu ne explica de ce „trebuie să ne securizăm frontiera de pe Nistru” şi de ce crede că „PD-ul va rămâne cu 12%, iar PL -ul crește din contul PLDM”.
În final, doamna prim-vicerector de la ULIM ne explică de ce nu vede admisibilă candidatura Nataliei Gherman la funcția de președinte al RM. Iar motivele invocate sunt foarte interesante și merită să stați alături de noi ca să le ascultați. Iată o parte din discuție:
Stela Popa: Doamnă Ana Guţu, săptămâna trecută, la lansarea cărţii dvs. „Confusio Identitarum”, preşedintele Mihai Ghimpu declara în faţa presei că ar fi timpul femeilor în politică, iar din partea PL, la funcţia de şef al statului, ar putea să candideze şi o doamnă. A dat numele Corinei Fusu şi al dvs.
Ana Guţu: Domnul preşedinte, ca orice lider de partid, doreşte să îşi pună în valoare femeile (…), dar nu cred că RM este suficient de matură din punct de vedere al conjuncturii politice să promoveze femeile pe post de preşedinţi…
Stela Popa: Dar candidatura doamnei Natalia Gherman, care este vehiculată în presă, cum vi se pare?
Ana Guţu: Să vă răspund cu o întrebare retorică: „Ce fel de preşedinte al RM poate fi doamna Natalia Gherman dacă limba ei maternă este rusa?” Eu una m-am săturat.
Stela Popa: Dar asta contează?
Ana Guţu: Pentru mine contează. Nu vreau să mergem mai departe pe chestia asta că suntem stat multicultural…
Stela Popa: Dar doamna Guţu, până acum toţi preşedinţii RM au avut soţii rusoaice, exceptând interimarii Mihai Ghimpu şi Marian Lupu…
Ana Guţu: Şi trebuie să continue? Erau toţi nomenclaturişti. Snegur nomenclaturist, Lucinschi nomenclaturist, Voronin general sovietic… Şi pe timpuri nu puteai să-ţi faci o carieră în partid dacă nu erai căsătorit cu o rusoaică. Nu cred că încă mai avem nevoie de o perioadă de tranziţie când RM ar fi condusă de o fostă fiică a unui preşedinte… cu o limbă maternă rusă şi aşa mai departe. Şi la urma toată nu suntem o ţară mahomedană unde se transmite prin ereditate postul de preşedinte. Cu toată stima şi respectul pentru doamna Gherman.
Continuarea va fi difuzată miercuri, 7 septembrie, de la ora 20.00, pe Arena FM, 89, 6 FM,http://arenafm.md/
Stela Popa, http://voxreport.unimedia.md/